Ontstressen voor honden

  • Datum: 16-06-2024
  • Geschreven door: Ellen
Terug naar overzicht

Ontstressen. Een term die tegenwoordig onmiskenbaar belangrijk is geworden.

Ontstressen voor honden

Ontstressen. Een term die tegenwoordig onmiskenbaar belangrijk is geworden. Zoek op 'ontstressen’ op Google en je vindt allerlei vormen van mindfulness, van yoga op een Spaans eiland tot retraites in een Oostenrijks klooster.

Maar hoe zit het met onze honden? Ontstressen zij ook?

Tegenwoordig lijkt het alsof er meer honden zijn met probleemgedrag. Is dat werkelijk zo of lijkt het alleen maar zo? Er zijn talloze inzichten en trainingstechnieken de revue gepasseerd, maar de taal van de hond is onveranderd gebleven. De taal van honden, geworteld in de dierenwereld, is zo oud dat we er nauwelijks een getal aan kunnen geven.

Het is onze manier van omgaan met honden door de jaren heen die probleemgedrag veroorzaakt.

Denk aan de verschillende soorten rashonden. Deze rassen zijn ontstaan vanuit specifieke vaardigheden waarvoor ze zijn gefokt, van jachthond tot leeuwenverdediger, van sledehond tot erfbewaker. Honden werken al eeuwenlang samen met de mens, waardoor samenwerken diep in hun DNA verankerd is, niet alleen bij rashonden maar bij elke hond.

Honden kennen geen tijd, zij leven in het 'nu'. Iets wat wij dreigen te verliezen door de vele prikkels die dagelijks op ons afkomen. Het leven is de afgelopen dertig jaar drastisch veranderd. We zijn druk, altijd onderweg, staan te weinig stil bij het 'nu' en haasten ons door het dagprogramma. De vele prikkels, vooral van onze mobiele telefoons, zorgen ervoor dat ons hoofd continu 'aan' staat. Met dat volle hoofd laten wij onze hond uit, proberen we samen te werken en een band op te bouwen.

Honden zijn de mooiste spiegels die je je kunt voorstellen. Ze kunnen zich onmogelijk verbinden als ons hoofd vol zit met alles wat we nog 'moeten' doen.

Als wij al niet meer kunnen wachten, hoe kunnen onze honden dat dan wel?

We zien daarom een forse toename van honden die moeite hebben hun impulsen onder controle te houden. Wachten lijkt niet meer in hun woordenboek voor te komen. Je kunt hierop trainen en ze belonen met iets lekkers als ze even moeten wachten, maar dat verandert niets aan hun gemoedstoestand. Een hond die niet kan wachten is druk, blaft veel, vertoont onrust en is moeilijk te bereiken.

Besef dat een hond van nature gewend is om te wachten. Wachten betekent kalmte en kalmte betekent een rustige hond. Een kalme hond in een roedel brengt zijn soortgenoten nooit in gevaar. Ooit waren wij daar ook beter in, toen de wereld nog niet zo druk was. Het leven was rustiger, relaxter, en wat vandaag niet kwam, kwam morgen wel. Terwijl wij de afgelopen dertig jaar een transitie hebben doorgemaakt, is onze hond 'hond' gebleven.

Onze hond is niet meegegaan in de moderne techniek, maar heeft er wel last van omdat hij leeft in een maatschappij die steeds sneller en beter wil.

Het is daarom goed om te beseffen dat we soms een stapje terug kunnen doen. Niet alleen voor onszelf, om te genieten van een welverdiende vakantie, maar vooral om onze hond weer hond te laten zijn. Om te voorkomen dat zijn gedrag omslaat van gewenst, wanneer hij bij de moederhond vandaan komt, naar ongewenst, wanneer wij ons actief bemoeien met zijn opvoeding.

Haastige spoed is zelden goed. Neem de tijd. Laat je hond gerust eens wachten voordat je zijn riem omdoet, voordat je samen de deur uitgaat, voordat hij het bezoek mag begroeten, als je een praatje maakt met een ander, of wanneer je met je hond op stap bent en een terrasje pakt. Wachten is meer dan alleen maar kalm zijn om zijn snoepje of eten in ontvangst te nemen. Wachten zit verweven in de dagelijkse bezigheden.

Ontspanning is niet alleen belangrijk voor jezelf. Dagelijks ontstressen helpt je hond in een andere flow te komen, een flow die veel beter bij hem past, die hem bereikbaar maakt en zorgt dat hij de beste versie van zichzelf kan zijn.

Terug naar overzicht